27 May 2012

R-Zero Studio: La Peña House

‘La Peña House’ by R-Zero Studio, Valle de Bravo, Mexico. All images © Jaime Navarro Mexican practice r-zero studio has completed ‘La Peña House’, a single family dwelling situated at the bottom of a cliff in Valle De Bravo, Mexico. Due to the irregular topography, it has been constructed in three levels to

27 May 2012


‘La Peña House’ by R-Zero Studio, Valle de Bravo, Mexico. All images © Jaime Navarro

Mexican practice r-zero studio has completed ‘La Peña House’, a single family dwelling situated at the bottom of a cliff in Valle De Bravo, Mexico. Due to the irregular topography, it has been constructed in three levels to blend with the landscape and to highlight and frame the lake in the distance. The orientation of the terrain and its location on a small inland peninsula provides the building with a micro-climate of its own that is maintained through the large windows, concrete walls and stone surfaces. the materials are able to retain the heat during the evening and preserve a cool environment during the day.

The architectural volumetric configuration of the façade that faces the lake which is integrated with the terraces, provides a visual extension of each interior living space. the concrete slab that crowns the structure has been overlaid with natural wood to enhance the personal areas of the house. The exterior edifice has been clad with a stone finish that unfolds like a piece of origami to camouflage the dwelling with the mountain’s features. All the public and circulation areas have been designed to be monochromatic, where the raw concrete walls, the granite and the recycled wood emphasize the sunlight that floods through the brise-soleil screen, creating a natural game of shadows and luster.


Exterior view


Rotating glass doors


living area


Terrace to master bedroom


Master bedroom


Foyer


Concrete and stone materials


Interior corridor


Brise-soleil screen


(Left) Hallway (Right) Washroom


Living and dining area


View of the lake


Patio


Night view


Level / 0


Level / 1


Section


Construction image of façade


Construction of terraces


Embedding structure into the landscape


Interior view

Project info:

Size: 943 sqm
Team: edgar velasco casillas, alejandro zarate de la torre,  pablo serrano (serrano monjaraz), gilberto muñoz rodriguez+, jesus gonzalez mendez, isaac guzman ramirez
Interior design: isabel maldonado
Structure: giron megaproyectos S.A. de C.V. Ing. humberto giron
Engineering: integra S.A. de C.V
Administration + Construction: acunsa arquitectos andjorge torrentera
Photography: jaime navarro

Leave a comment
More Posts
Comments

Comments are closed.